Kapaso - italienske vine
Rødvine 

KAPASO's rødvine

KAPASOs rødvine er alle udvalgt fra vingårde, der har en foerholdsvis begrænset produktion, så de derfor bl.a. ikke leverer til supermarkeder, fordi de ganske enkelt ikke kan levere vinene i et tilstrækkeligt kvantum til supermarkeder.

 

 

 

 

En anden grund er, at vingårdene foretrækker at sælge til forretninger og vin-elskere, som værdsætter en "god historie", kvalitetsvin og specielle vin- og smagsoplevelser.

 

 

KAPASOs rødvine kommer fra områderne Piemonte og Veneto i det nordlige Italien samt Toscana i Mellemitalien, tre af de mest anerkendte vinområder i landet med store vine som Barolo (Piemonte), Amarone (Veneto/Valpolicella) og Brunello di Montalcino og Chiantivine af høj kvalitet; begge produceret på Italiens nok mest kendte drue, Sangiovese - eller kloner af Sangiovese-druen.

KAPASOs rødvine omfatter store vine som Amarone di Valpolicella, Nobile di Montepulciano, Brunello di Montalcino og "Supertoscanere"; men også spændende smagsoplevelser i mere "dagligdags" rødvine.

VALPOLICELLA-området i Veneto-regionen findes i området sydøst for Gardasøen og tæt på den smukke og betagende storby Verona. Her producerer vinbønderne især i Valpolicella Classico-området, hvor Corte Rugolin er beliggende, spændende og kraftige rødvine, der er blandt Italiens bedste vine,

Den traditionelle Valpolicella "base" vin har en frisk duft af kirsebær og en antydning af mandler. Den er let og har typisk en alkoholprocent på ca. 12. I modsætning hertil er Amaronen en meget kraftig vin, der er kendetegnet ved sin smag af blomme, chokolade og en antydning af tobak. Alkoholprocenten for Amarone ligger på 15-16.

Blandt amaronerne findes Italiens bedste vine, så en god og spændende Amarone er da heller ikke billig! Til gengæld vil den gode Amarone give en smagsoplevelse ud over det sædvanlige.

Mellem Valpolicellaøen og Amaronen placerer Ripasso'en sig. Ripasso'en har i de senere år vundet anerkendelse, fordi den har en del af Amaronens fyldighed og kraft. Dette skyldes bl.a., at Ripasso'en laves på resterne af Amarone-druerne, som er minmarkens bedste druen. Dvs. ripasso'en bliver til gennem "anden fermantation" af Amarone-druerne. Dette giver den fylde og smag, som styrkes gennem lagring på barriques i mindst 6 måneder. Barriques er egetræsfade, der ligesom for Amaronen, giver vinen smag og kraft. En Ripasso vil typisk have en alkoholprocent på 14-15.

TOSCANA-regionen

 

De store vine findes især omkring byerne Montalcino (Brunello-vinene) og Montepulciano (Nobile di Montepulciano) samt Chianti-omådet syd for Firenze og Nordøst for Montalcino og Montepulciano, som ligger på bakketoppe kun ca 40 km fra hinanden. Fra vinens "indtog" i Danmark med charterrejsernes begyndelse i slutningen af 1950'erne samt 60'erne er den klart mest kendte italienske vin Chianti'en. Hvem husker ikke "bastflasken" med det noget "tvivlsomme" indhold, der blev slæbt med hjem fra sommerferien? I midlertid har de seneste tyve års kvalitative satsning på bl.a. indførelsen af det italienske appellationssystem samt ærekærhed og kvalitetssatsning i produktionen af vinen hos de italienske vinbønder betyder, at der i dag står anderledes respekt om Chiantien; især "den med den sorte hane". "Gallo nero" (den sorte hane" er symbolet for sammenslutningen af vinbønder i Chianti Classicoområdet, der er beskrevet ovenfor).

Endelig er Toscana også kendt for "Super-toscanere", vine som smagsmæssigt ligger på højde med de bedste italienske vine - hvilket også afspejles i prisen! Det der karakteriserer Super-toscanerne er, at de typisk ligger "Lavt" i appellationen som f.eks. VDT eller IGT, som er de laveste appellationer. Dette har i denne sammenhæng imidlertid ikke noget med vinens kvalitet at gøre, men udelukkende, at super-toscanerne ikke lever op til de krav om især druesammensætning, som er en betingelse for at opnå højeste appellation. 

Rødvine 
Corte Rugolin - Amarone Classico DOC Monte Danieli

En klassisk og fremragende Amarone, når den er bedst!
Vinen er nærmest violet i farven. Bouqueten intens, en mørk næse med blomme, sveske, rosin, mint, marcipan og en passende, lækker sødme til at supplere. Smagen er blød og rund med fyldig smag af blomme, sveske, mint og træ. Den er fast i smag og har frugtsyre med en del bittertoner, men ikke mere end at saftigheden står flot. Det er en tyngdefuld og magtfuld vin med masser af intensitet og kraft, uden at det går ud over fuldstændigheden i vinen.
Alkoholindhold: 16%

Corte Rugolin - Amarone Classico DOC Crosare del Strie

Produktionsmetoden for denne vin er helt identisk med den metode, som benyttes til Monte Danieli og som er karakteristisk for Amarone i almindelighed. Men hvor Monte Danieli er en "Cru", en-marks-Amarone, er druerne i Crosara de le Strie udvalgt som de bedste drueklaser fra flere vinmarker.

Både bouquet og smag er i denne amarone knap så voluminøs som i Monte Danieli. Farven er intens granatrød. Smagen er fyldig, tør og fløjlsagtig med behagelig bitter antydning. Bouqueten er fyldig; med en intens duft af bagte frugter, krydderier og alkoholiserede kirsebær. Vinen er specielt egnet til stegte eller grillede hovedretter samt vildt.

Alkoholindhold: 15,5 %

Umberto Cavedini - Amarone della Valpolicella DOC

Som karakteristisk for amaroner er druerne Corvina, Rondinella og Molinara. Druerne tørres i ca. 4 måneder og lagres på egefade i mindst 2 år. Umberto Cavedinis vingård ligger ikke i Valpolicella Classico-området, men derfor kan der godt laves fremragende vin, og det er tilfældet her. En kraftfuld amarone med masser af smagsindtryk. Farven er rubinrød og lys. Næsen har friske røde bær med svag sødme og alkohol. Smagen er intens af frugt og en balanceret sødme. 2005 årgangen har stadig potentiale til flere års lagring. Det er en harmonisk vin med meget lang eftersmag.
Velegnet til vildtretter, kraftige og krydrede kødretter, stærke, italienske oste.

Alkoholindhold: 15 %

P.T. UDSOLGT (juli 2020)


 

Ascheri - Barolo DOCG 2016
Historie: Ascheri er en familiedrevet vingård, der også har agriturismo som tilbud til turister og vingæster. Baroloen er vingårdens topvine (Barolo DOCG, Pisapola og Sorano), som har givet anerkendelse af bl.a. Gambero Rosso.
Vinen gærer først omkring 15 dage ved 30° hvorefter den specielle “submerged cap” teknik (efter gærings modning) foregår i 40 dage. - Herefter modner vinen 6 måneder i ståltanke; så 28 måneder i slavonske egefade, og endelig mindst ti måneder i Ascheris vinkælder før Baroloen er drikkeklar.
Om vinen: Vinen har en intens rød farve, en subtil og intens bouquet med et strejf af tjære og tørre blomster smag en antydning af træ, læder, trøfler og søde krydderier. Vinen er velafbalanceret med modne tanniner, som bidrager til vinens smagsmæssige, harmoni og intensitet. Vinen er en klassisk kvalitetsbarolo fra hjertet af Barolo-regionen.
Barolo Sorano
Serveres til grilstegt rødt kød, vildtretter, “Haute Cuisine” hvidt og rødt kød, med kraftige hvide og mørke saucer.
Alkoholindhold: 14 %
Colle Santa Mustiola - Poggio ai Chiari (Supertoscaner)

Poggio ai Chiari er en fantastisk vin, der kvalitetsmæssigt ligger langt over den appellation, den har fået tildelt. Eller sagt med andre ord: Vinbonden (her Fabio Cenna) prioriterer egen produktion, forståelse og smag højere end det officielle appellationssystem. Derfor lever sammensætningen af druer i Fabio Cenni's Poggio Ai Chiari ikke op til den sammensætning, der kan give en top appellation (DOC eller DOCG). Fabio har gennem år udviklet sin klassevin på 28 forskellige kloner af Toscana-druen, Sangiovese.
Fabio producerer desuden en "lillebror",Vigna Flavia, og en - for rosé-vine - ligeså enestående kvalitetsvin, Kernos - forespørg på disse to vine hos KAPASO også.
som er Fabio Cenni's eneste vin!

 

Corte Rugolin - Valpolicella Superiore di Ripasso DOC

Intens og fyldig med god balance. Lagret et år på slovenske fade og 6 måneder på flaske. Bouquet af kirsebær, rosiner og mandler. Den karakteristiske og fremtrædende nøddeagtige undertone fremgår tydeligt i denne vin.

Druer: 60% Corvina, 25% Rondinella, 10% Dindarella og 5% Molinara. Alkohol 14,5.

Vinen er lavet på "Ripasso-metoden", hvor man tager den gærede almindelige Vapolicella og eftergærer den på et AMARONE fad. Drueresterne fra AMARONE-gæringen har lidt restsukker, og en ny gæring går i gang. Resultatet er en vin, der overgår flere AMARONE-vine.

Vinen er ideel at servere til alle kødretter; men især stegt vildt samt modne oste.

Corte Rugolin - Valpolicella Classico DOC

Vinen har en levende og klar rubinfarve, en blomstret bouquet med antydning af kirsebær og mandler. Den er behageligt tør, let og med en velafbalanceret smag. Alle disse karakteristika gør Corte Rugolins Valpolicella Classico til indbegrebet af en moderne og ungdommelig vin; en udvikling som den unge Coati-generation, Elena og Federico har bibragt vinen over de seneste 6-8 år.
Vinen passer perfekt til pastaretter med kødsovs, hvide og røde kødretter samt til det lettere cuisine i almindelighed.

 

Castello di Modanella, Le Voliere, Cabernet Sauvignon IGT 20011

Vinen fremstilles 100 % på cabernet sauvignondruer, som håndplukkes midt i oktober, hvorefter de presses. Vinen gærer i tanke i 18–20 dage. Derefter lagrer vinen i 18-22 måneder på franske egefade, og endelig ligger vinen på flasker i et år i Modanellas vinkælder, inden den er klar til at drikke.

Vinen er intens rubinrød. Den har en overvældende, krydret og behagelig smag af røde modne bær med. Den er ren og koncentreret i smagen med en lang og elegant eftersmag. Le Voliere har opnået to vinglas i Gambero Rosso af tre mulige samt en række andre vin-priser.

Vinen er velgenet til de fleste krydrede hoved- og kødretter. Samtidig er den velegnet som "meditationsvin".
Alkoholindhold: 13,5 %.
 

Castello di Modanella, Poggio L'Aiole, Canaiolo IGT
Druerne håndplukkes sidst i september eller først i oktober. Gæring i beholdere i 10–15 dage. Derefter 14-18 måneder i cement beholdere, som bibeholder druernes friskhed og præg i vinen, som herefter ligger i vinkælder på flasker i ca. et år, inden vinen er moden.
Vinen fremstår elegant med en lys rubinrød farve.Den har en stærk bouquet, hvor kirsebær blandes med cedertræ med en fin antydning af brombær og behagelig tørhed. Smagsmæssigt er vinen behagelig med frugtagtige overtoner tilsat friske krydderier, som slutter i et langt og næsten nældeagtigt indtryk. En lys og levende vin, som er velegnet til at servere til alle pastavarianter og grillstegte kødretter. Er desuden en helt speciel oplevelse til krydret fiskesuppe. Vinen er perfekt at drikke som "meditationsvin"
Alkoholindhold: 14 %.
Pris 2006: 158,- kr.
Castello di Modanella, Campo d'Aia, Sangiovese IGT

YDERLIGERE BESKRIVELSE FØLGER

 

Alkoholindhold: 13,5 %.


 

Catello di Modanella - Chianti Torri Antiche

Da Castello di Modanellas nuværende ejer kom til i 1987, var Chianti-vinen tynd og ikke specielt god. Produktionen af vinen blev opgivet, nye vinstokke sat i de gamle vinmarker, og først i 2005 blev den "nye" Chianti, Torri Antiche, frigivet med DOCG-appellation. Chiantien er inbegrebet af Sangiovese-druen, som udgør 85 % med Canaiolo og Merlot som øvrige druer i Torri Antiche. Vinen har en dybrød farve og en fyldig, intens bouquet. Smagen er frisk, frugtagtig og intens med behagelige overtoner af urter samt en rund og fyldig eftersmag. Vinen er lagret på fade i 12-16 måneder, hvorefter den sidste modning sker på flasker i slottets vinkælder i et halvt år. Velegnet at servere til alle typiske/ toscanske kødretter, pastaretter samt de fleste italienske oste.
Alkoholindhold: 13,5 %.
 

KAPASO trading I/S • Palle Pagh • tlf. 40 53 89 33 • Karsten Damgaard • tlf. 20 25 35 99 • Søren Olesen • tlf. 20 30 33 66
Lav din egen hjemmeside med mono.net